Technológiai fejlesztés a BIOVÉD 2005 Kft.-nél

–       A kedvezményezett neve: BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Kft.

–       A projekt címe: Technológiai fejlesztés a BIOVÉD 2005 Kft.-nél

–       A szerződött támogatás összege: 62 122 814 Ft

–       A támogatás mértéke (%-ban): 45%

–       A projekt tartalmának bemutatása: Az európai uniós támogatásból megvalósuló komplex projekt keretében a Biovéd 2005 Kft. a mikrogranulátum formulázású készítmények formulázását, csomagolását és raktározását fejleszti. Megépítésre kerül a formulázó és csomagoló üzemcsarnok, valamint beszerzésre kerülnek azok a nélkülözhetetlen eszközök, melyek a különleges formulázási technológia feltételeihez szükségesek, továbbá a telephelyen belüli anyagmozgatáshoz a targoncák. Az új épület alapfűtéséi igényének kielégítésére kiépítésre kerül egy levegő-víz hőszivattyús rendszer. A projektet képzés egészíti ki.

A beruházás hozzájárul a vállalat termelési folyamatainak modernizálásához, növeli a gyorsuló technológiai, gazdasági és társadalmi változásokhoz való alkalmazkodóképességet, és javítja a vállalati folyamatok hatékonyságát. A fejlesztés eredményeként a jelenleg előállításra kerülő évi mikrogranulátum formulázású termék mennyisége várhatóan több, mint kétszeresére növekszik.

–       A projekt befejezési dátuma: 2023.07.24.

–       Projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.16-22-2023-02421

BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

a KWIZDA AGRO HUNGARY KFT. KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „K+F VERSENYKÉPESSÉGI ÉS KIVÁLÓSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.

A klímaváltozás és a fenntartható mezőgazdasági termelés kihívásait figyelembe vevő, a gazdálkodást segítő termesztéstechnológia megoldások és tudásbázis létrehozása

A kedvezményezett neve:
Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Kft., BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Kft, Debreceni Egyetem

A szerződött támogatás összege: 470 378 531
A támogatás mértéke (%-ban): 63%
A projekt kezdési dátuma: 2017. június 27.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. december 28.

A tényleges befejezés dátuma: 2022. március 31.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00076

A Kwizda Agro Hungary Kft. által vezetett konzorcium megkezdte „A klímaváltozás és a fenntartható mezőgazdasági termelés kihívásait figyelembevevő, a gazdálkodást segítő termesztéstechnológiai megoldások létrehozása” című GINOP-2.2.1-15-2017-00076 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.

A projekt célja, olyan integrált mezőgazdasági termesztéstechnológiai megoldások kifejlesztése, melyek megoldást jelentenek a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban fellépő szélsőséges időjárási helyzetek káros hatásainak mérséklésére, illetve lehető teszik a hosszútávon is fenntartható, kisebb környezeti terhelést és egészségesebb terményeket előállító mezőgazdasági termelést. A talajtermékenység fenntartásában olyan innovatív eljárások, termékek kifejlesztése történik meg, melyek segítségével az átgondolatlan műtrágya kijuttatásból adódó negatív hatások nagymértékben csökkenthetők, elsősorban növelve a természetes biológiai aktivitást. Nagyon fontos cél, a gyakorlatban alkalmazott növényvédő, elsősorban gyomszabályozó készítmények mennyiségének csökkentése, alternatív, biológiai hatású szerek kifejlesztésével, technológiai implementációjával.

Az agrárágazat és a vidékfejlesztés területe közvetlenül a lakosság hatvan, áttételesen, az élelmiszerek minőségén és árán, valamint a környezet állapotán keresztül száz százalékát érinti. A projektben garantált -egyrészt a meghatározott célok, másrészt a konzorciumi tagok célorientált kiválasztása alapján- K+F+I eredmények jelentős változásokat eredményeznek agrár- és nemzetgazdasági szinten. A program célja a gyökeresen megváltozott agrárkörnyezetben a komparatív előnyök hasznosításával a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelése, a termelők verseny, piaci és jövedelem pozíciójának kedvezőbbé, biztonságosabbá tétele, környezetkímélő gazdálkodás adaptálása Magyarországon.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 470,39 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, közel 40% önerő hozzáadásával valósul meg, 2017. július 1. és 2022. december 28. között.

Főkedvezményezett:
– Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi tagok:
– BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Korlátolt Felelősségű Társaság
– Debreceni Egyetem

Tagonkénti forrás összesítő:
Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Önerő: 241 644 359 Ft
Támogatás: 269 464 103 Ft

BIOVÉD 2005 Biológiai Növényvédő Készítményt Előállító Korlátolt Felelősségű Társaság
Önerő: 33 582 000 Ft
Támogatás: 78 328 000 Ft

Debreceni Egyetem:
Támogatás: 122 586 428 Ft